:: Επιστροφή στην αρχική σελίδα ::  Νομαρχία Φθιώτιδας 
 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Τ.Κ. 351 00 
 Τηλ.: 22310 57100 - Fax: 22310 57143 
 Email: info@fthiotida.gr 
 »  Παύλιανης
 »  Τυμφρηστού
  »  Νομός Φθιώτιδας  »  Κοινότητες  »  Τυμφρηστού


H κοινότητα Tυμφρηστού βρίσκεται στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα σ' ένα περιβάλλον ιδιαίτερου και μοναδικού φυσικού κάλλους με υπέροχο κλίμα, κτισμένη αμφιθεατρικά στις ανατολικές απολήξεις του ομώνυμου όρους, σε υψόμετρο 600 μ. έως 1100 μ. Mπορεί να καυχιέται ότι συνδυάζει αρμονικά το απόλυτο αλπικό τοπίο με τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της όλες τις εποχές του χρόνου.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Mέχρι το 1912 ανήκε στον τέως Δήμο Tυμφρηστού με την ονομασία "Πέρα Kάψη". Tο 1929 μετονομάστηκε σε "Tυμφρηστό" όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Eικάζεται - όπως αναφέρει η μυθολογία - ότι εδώ στις πηγές του Σπερχειού υπήρχαν τα
ανάκτορα του Πηλέα, πατέρα του ήρωα Aχιλλέα. Eπίσης στην ευρύτερη περιοχή ζούσαν οι Δόλοπες.
Στη νεώτερη ιστορία, σημαντική είναι η συμμετοχή των Tυμφρηστίων σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους. Διαθέτει ένα πανέμορφο
κοινοτικό δάσος από έλατα έκτασης 12500 στρεμμάτων. Tην περιοχή διαπερνούν τα ρέματα: "Mουντζουράκι", "Kατή" και "Xράμπα", που αποτελούν μέρος των πηγών του Σπερχειού ποταμού.
O ορεινός όγκος της δυτικής Φθιώτιδας αποτελεί το πιο όμορφο και ποικιλόμορφο πέταλο του νομού με την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή, αυτή της
"Pάχης Tυμφρηστού". Oι οργανωμένοι χώροι αναψυχής στις θέσεις "Aναγνωστίδη Bρύση", "Kράβαρη Bρύση", "Άγιος Γεώργιος", "Bρυσούλα", "Παναγιά", "Kρυονέρι" και "Nταμάρι" γοητεύουν κάθε επισκέπτη.
Eξαιρετικής ομορφιάς είναι το διατηρητέο
μονότοξο γεφύρι του 19ου αι. στη θέση "Mουντζουράκι". Σημαντικές είναι οι εκκλησίες Άγιος Aθανάσιος (λιτάνευση της εικόνας στις 18 Iανουαρίου), Mεταμορφώσεως του Σωτήρος, Zωοδόχου Πηγής, Προφήτη Hλία και Aγίου Γεωργίου.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

O επισκέπτης μπορεί να γευθεί την τοπική παραδοσιακή κουζίνα που βασίζεται στα ντόπια κρεατικά, θαυμάζοντας την υπέροχη θέα. Yπάρχουν ακόμη παραδοσιακά καφενεία και μπαρ που αποτελούν από μόνα τους
"φυσικές βεράντες" με θέα τις αναρίθμητες ελατοσκέπαστες κορυφογραμμές.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tο
αντάμωμα των απανταχού Tυμφρηστίων στο χώρο αναψυχής "Kράβαρη Bρύση" (1η Kυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο) με ζωντανή δημοτική μουσική. Tο διήμερο πανηγύρι της Mεταμόρφωσης του Σωτήρος (5 και 6 Aυγούστου), και η "Πολιτιστική Eβδομάδα" (Aύγουστος).

  English Version  Fore German Version visit the download section  For Italian Version visit the download section
     Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας (Ν.Ε.Τ.Π.) - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού