:: Επιστροφή στην αρχική σελίδα ::  Νομαρχία Φθιώτιδας 
 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Τ.Κ. 351 00 
 Τηλ.: 22310 57100 - Fax: 22310 57143 
 Email: info@fthiotida.gr 
 »  Λαμιέων
 »  Αγίου Γεωργίου
 »  Αγίου Κωνσταντίνου
 »  Αμφίκλειας
 »  Αταλάντης
 »  Γοργοποτάμου
 »  Δαφνουσίων
 »  Δομοκού
 »  Ελάτειας
 »  Εχιναίων
 »  Θεσσαλιώτιδας
 »  Καμένων Βούρλων
 »  Λειανοκλαδίου
 »  Μακρακώμης
 »  Μαλεσίνας
 »  Μώλου
 »  Ξυνιάδος
 »  Οπουντίων
 »  Πελασγίας
 »  Σπερχειάδας
 »  Στυλίδας
 »  Τιθορέας
 »  Υπάτης
  »  Νομός Φθιώτιδας  »  Δήμοι  »  Τιθορέας
Aγία Mαρίνα, Mόδι, Kάτω Tιθορέα (Kηφισοχώρι), Tιθορέα (Bελίτσα)

Ο Δήμος Τιθορέας καταλαμβάνει τις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, τις νότιες πλαγιές του Καλλιδρόμου και την ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του βοιωτικού Κηφισσού. Οι παρθένες φυσικές ομορφιές, όπως το αισθητικό δάσος και το φαράγγι Καχάλα, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου έχει διαδραματίσει ο σιδηροδρομικός σταθμός της που απέχει από την Αθήνα περίπου μιάμιση ώρα.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων φανερώνει την ακμή των αρχαίων πόλεων "Νέων" και της πόλης "Πεδιείς". Η πρώτη σύμφωνα με την παράδοση αποτελούσε την κοιτίδα των Φωκαίων και εκεί βρισκόταν ο τάφος του Φώκου και της Αντιόπης. Η Τιθορέα ιδρύθηκε από τους κατοίκους της Νέωνας. Πόλη τειχισμένη και ισχυρή στην οποία ο Παυσανίας θάυμαζε το ιερό άλσος της Αθηνάς και τους ναούς του Ασκληπιού Αρχηγέτα και της Ίσιδας.
Η ανάπτυξη της πόλης συνεχίστηκε αδιάλλειπτα, τόσο στα ρωμαϊκά χρόνια όσο και κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου. Κατά την επανάσταση του 1821, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο των οπλαρχηγών Οδυσσέα Ανδρούτσου και Γεωργίου Καραϊσκάκη (σπηλιά Ανδρούτσου).
» Κάτω Tιθορέα (Κηφισοχώρι): Ο επισκέπτης εδώ συναντάει αξιόλογα και μεγάλα πάρκα όπως αυτό του Αγίου Δημητρίου στην κεντρική πλατεία, το παλαιό πέτρινο γεφύρι της Μαγούλας, το παραδοσιακό εργαστήρι ειδών λαϊκής τέχνης και τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων του Παρνασσού.
» Τιθορέα (Βελίτσα): Το αρχαίο τείχος και το κάστρο της, το εκπληκτικό ψηφιδωτό δαπέδου του ¶η-Γιάννη (3ος- 4ος μ.Χ. αι.), το περίφημο φαράγγι του Καχάλα, ο παλιός νερόμυλος, οι μαγευτικές διαδρομές μέσα από τα μονοπάτια, το αισθητικό δάσος καθώς και τα εκκλησάκια Αββά Ζωσιμά, Αγιαρσαλή και ¶γιος Γεώργιος, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.
» Μόδι: Χωριό κτισμένο στην πλαγιά του ομώνυμου λόφου με εκπληκτική θέα στον Παρνασσό. Εδώ βρίσκουμε την πανέμορφη βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το αρχαίο λατομείο, τα ρωμαϊκά λουτρά και την Παναγίτσα χτισμένη το 1900.
» Αγία Mαρίνα: Πανέμορφο χωριό με τον χαρακτηριστικό του πλάτανο, την πλούσια πολιτιστική - αρχιτεκτονική κληρονομιά του, το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (10ος αι. μ.Χ.). και την Αγία Μαρίνα με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της.
» Αξιόλογα είναι τα ορειβατικά μονοπάτια Παρνασσού - Τιθορέας.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι παραδοσιακές ταβέρνες της Τιθορέας και της Κ. Τιθορέας, προσφέρουν τοπικές παραδοσιακές συνταγές στον επισκέπτη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με ιδιαίτερο τρόπο γιορτάζονται οι Απόκριες και το Πάσχα. Πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιεί ο Σύλλογος Γυναικών. Φημισμένο είναι και το πανηγύρι της Βελίτσας (14-15/8), η Πρωτομαγιά και τα "Οδύσσεια" τον Ιούνιο.
  English Version  Fore German Version visit the download section  For Italian Version visit the download section
     Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας (Ν.Ε.Τ.Π.) - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού