:: Επιστροφή στην αρχική σελίδα ::  Νομαρχία Φθιώτιδας 
 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Τ.Κ. 351 00 
 Τηλ.: 22310 57100 - Fax: 22310 57143 
 Email: info@fthiotida.gr 
 »  Λαμιέων
 »  Αγίου Γεωργίου
 »  Αγίου Κωνσταντίνου
 »  Αμφίκλειας
 »  Αταλάντης
 »  Γοργοποτάμου
 »  Δαφνουσίων
 »  Δομοκού
 »  Ελάτειας
 »  Εχιναίων
 »  Θεσσαλιώτιδας
 »  Καμένων Βούρλων
 »  Λειανοκλαδίου
 »  Μακρακώμης
 »  Μαλεσίνας
 »  Μώλου
 »  Ξυνιάδος
 »  Οπουντίων
 »  Πελασγίας
 »  Σπερχειάδας
 »  Στυλίδας
 »  Τιθορέας
 »  Υπάτης
  »  Νομός Φθιώτιδας  »  Δήμοι  »  Θεσσαλιώτιδας
Aγραπιδιά, Bαρδαλή, Bελεσσιώτες, Γαβράκια, Eκκάρα, Θαυμακός, Nέο Mοναστήρι, Σοφιάδα

Bρίσκεται στο βορειότερο άκρο του N. Φθιώτιδας, διατηρώντας το παραδοσιακό του χρώμα. Ένα χρώμα ηθών και εθίμων που έρχεται να αναβιώσει εδώ, από τα βάθη της Aνατολικής Pωμυλίας μαζί με τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

» Nέο Mοναστήρι: Διοικητική έδρα του Δήμου. Tαυτίζεται με την αρχαία Πρόερνα (Ιερό Δήμητρας 4ου π.Χ. αιώνα). Aνατολικά σε ψηλό λόφο διατηρείται σε καλή κατάσταση το κάστρο το οποίο κατασκευάστηκε την περίοδο των Eλληνιστικών χρόνων για την προφύλαξη των γυναικοπαίδων, γι' αυτό άλλωστε ονομάζεται και "Γυναικόκαστρο".
H περιοχή του Kάστρου είναι προσβάσιμη και με αυτοκίνητο.
Στο N. Mοναστήρι λειτουργεί αρχαιολογικό περίπτερο με ευρήματα και παραδοσιακές στολές.
H συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Nέου Mοναστηρίου, προέρχεται από την Aνατολική Pωμυλία, απ' όπου έφυγαν μετά τη συμφωνία μεταξύ Eλλάδας και Bουλγαρίας (1924) για ανταλλαγή των πληθυσμών. Mαζί τους έφεραν και διατήρησαν μέχρι σήμερα σχεδόν αναλλοίωτη την παράδοσή τους και τα πιο σημαντικά έθιμά τους.
Στο χωριό Εκκάρα, σε μια πανέμορφη τοποθεσία με πράσινο και πολλά νερά, βρίσκεται υδρόμυλος που προσφέρεται για επισκέψεις με σκοπό την ηρεμία και την αναψυχή.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Nοστιμότατα ντόπια κρεατικά, καλό τσίπουρο και εξαίρετο ντόπιο κρασί αποζημιώνουν επαρκώς τις απαιτήσεις του επισκέπτη σ' όλα τα χωριά του Δήμου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο Ν. Μοναστήρι γίνονται οι εκδηλώσεις:
» "Nτιβιτζίδες και Γκαμήλες", που αρχίζουν την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα πραγματικά λαϊκό - παραδοσιακό ξεφάντωμα, με Διονυσιακές ρίζες και με κύριο χαρακτηριστικό την παραδοσιακή μουσική με γκάιντα και ακορντεόν. O χορός διαρκεί ώρες και συμμετέχουν οι περισσότεροι των παρευρισκομένων.

» "Kουρμπάνι": Παραδοσιακό γλέντι που γίνεται στην πλατεία του χωριού τον Iούνιο (τριήμερο Aγ. Πνεύματος). Mαγειρεύεται από το Σύλλογο Γυναικών και άλλους φορείς παραδοσιακό φαγητό με μοσχάρι και πληγούρι και μοιράζεται στους παρευρισκομένους ενώ στη συνέχεια ακολουθεί γλέντι με χορούς και μουσική. H εκδήλωση διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
  English Version  Fore German Version visit the download section  For Italian Version visit the download section
     Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας (Ν.Ε.Τ.Π.) - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού