:: Επιστροφή στην αρχική σελίδα ::  Νομαρχία Φθιώτιδας 
 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Τ.Κ. 351 00 
 Τηλ.: 22310 57100 - Fax: 22310 57143 
 Email: info@fthiotida.gr 
 »  Λαμιέων
 »  Αγίου Γεωργίου
 »  Αγίου Κωνσταντίνου
 »  Αμφίκλειας
 »  Αταλάντης
 »  Γοργοποτάμου
 »  Δαφνουσίων
 »  Δομοκού
 »  Ελάτειας
 »  Εχιναίων
 »  Θεσσαλιώτιδας
 »  Καμένων Βούρλων
 »  Λειανοκλαδίου
 »  Μακρακώμης
 »  Μαλεσίνας
 »  Μώλου
 »  Ξυνιάδος
 »  Οπουντίων
 »  Πελασγίας
 »  Σπερχειάδας
 »  Στυλίδας
 »  Τιθορέας
 »  Υπάτης
  »  Νομός Φθιώτιδας  »  Δήμοι  »  Στυλίδας
Αγία Μαρίνα, Άνυδρο, Αυλάκι, Λογγίτσι, Νεράϊδα, Στυλίδα

Στα ριζά της Όθρυος με αμφιθεατρική διάταξη στο κέντρο ενός απέραντου ελαιώνα απλώνεται ο Δήμος Στυλίδας που αποτελεί το εμπορικό λιμάνι της Φθιώτιδας και είναι το επίνειο της πρωτεύουσας του νομού.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

» Στυλίδα: Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης των Φαλάρων, πάνω στο φυσικό όρμο που σχηματίζει ο Μαλιακός Κόλπος. Εμφανή είναι τα λείψανα αρχαίων τειχών στη Στυλίδα από την αρχαία πόλη των Aχαιών Φθιωτών μέχρι τις αρχές του 4ου π.X. αι., οπότε και περιήλθε στην κατοχή των Mαλιέων. Τα μοναστήρια του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Γεωργίου καθώς και η Μονή των Αγίων Ταξιαρχών στη Νεράιδα, είναι τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. Σημαντικό είναι και το μνημείο του αγωνιστή του 1821 Κασομούλη όπου βρίσκεται και ο τάφος του.
Στην τοποθεσία "Άγιοι Ανάργυροι" όπου βρίσκονται οι πηγές "Σαπουνόρεμα" υπάρχουν σπήλαια και κυνηγετικά καταφύγια. Πόλος έλξης για την πόλη της Στυλίδας αποτελούν το Πάρκο με το ανοιχτό θέατρο και ο χώρος της κυκλοφοριακής αγωγής.
» Αγία Μαρίνα: Γραφικότατο ψαροχώρι που προσφέρεται για κολύμπι, ψάρεμα, τοπικούς περιπάτους και την απόλαυση θαλασσινών εδεσμάτων.
Οι ψαροταβέρνες και τα cafe bar δίπλα στο κύμα προσφέρουν απόλαυση σε όλες τις ηλικίες χειμώνα - καλοκαίρι. Ο περίπατος στο λιμάνι με τα γραφικά ψαροκάικα, στην παλιά γέφυρα καθώς και στο εκκλησάκι της, κλείνουν αυτή την αρμονική συνεύρεση με το θαλασσινό τοπίο.
» Λογγίτσι: Χωριό με θαυμάσια θέα, προσφέρει στον επισκέπτη την ηρεμία και τη γαλήνη. Εδώ συναντά κανείς το πανέμορφο πέτρινο γεφύρι και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της.
» Άνυδρο: Τυπικό γεωργικό χωριό που βρίσκεται μέσα στον πανάρχαιο ελαιώνα. Στο κέντρο του χωριού, ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου (19ος αι.).
» Νεράιδα: Μαγευτικό χωριό γνωστό όχι μόνο για τη φυσική του ομορφιά αλλά και για τη φιλοξενία των κατοίκων του και τα ντόπια κρεατικά του.
» Αυλάκι: Εδώ λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο μέσα στο πέτρινο Δημοτικό Σχολείο. Στην πλατεία του χωριού ορθώνεται ο Ι. Ν. Αγίου Βλασίου.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέρα από τις αμέτρητες ψαροταβέρνες της παράλιας περιοχής του Δήμου όπου κυριαρχεί το φρέσκο ψάρι του Μαλιακού, ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να απολαύσει το ντόπιο τσίπουρο και τους νόστιμους μεζέδες που προσφέρουν τα ορεινά χωριά. Η κεντρική πλατεία της Στυλίδας σφύζει από ζωή και προσφέρεται για φαγητό και διασκέδαση.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

"Ναυτική Εβδομάδα": Πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στις αρχές Ιουνίου στη Στυλίδα με μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.
Στη θέση "Βουρλιά" γίνεται Σαρακατσανέϊκο γλέντι (20/7). Επίσης πανηγύρια πραγματοποιούνται στο Αυλάκι (2/5), στο Λογγίτσι (6/8) και στο Άνυδρο (26/10).
  English Version  Fore German Version visit the download section  For Italian Version visit the download section
     Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας (Ν.Ε.Τ.Π.) - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού