:: Επιστροφή στην αρχική σελίδα ::  Νομαρχία Φθιώτιδας 
 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Τ.Κ. 351 00 
 Τηλ.: 22310 57100 - Fax: 22310 57143 
 Email: info@fthiotida.gr 
 »  Λαμιέων
 »  Αγίου Γεωργίου
 »  Αγίου Κωνσταντίνου
 »  Αμφίκλειας
 »  Αταλάντης
 »  Γοργοποτάμου
 »  Δαφνουσίων
 »  Δομοκού
 »  Ελάτειας
 »  Εχιναίων
 »  Θεσσαλιώτιδας
 »  Καμένων Βούρλων
 »  Λειανοκλαδίου
 »  Μακρακώμης
 »  Μαλεσίνας
 »  Μώλου
 »  Ξυνιάδος
 »  Οπουντίων
 »  Πελασγίας
 »  Σπερχειάδας
 »  Στυλίδας
 »  Τιθορέας
 »  Υπάτης
  »  Νομός Φθιώτιδας  »  Δήμοι  »  Πελασγίας
Βαθύκοιλο, Γλύφα, Μύλοι, Πελασγία

H ιστορία του είναι μακραίωνη και η τοπωνυμία του μας θυμίζει τους Προέλληνες που φέρονται με το όνομα "Πελασγοί". Eδώ το πράσινο της βλάστησης φτάνει εκεί που τελειώνει η στεριά για να ενωθεί με το γαλάζιο της γαλήνιας θάλασσας, και εξασφαλίζει ιδεώδεις συνθήκες διαμονής στον επισκέπτη.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

» Γλύφα: Παραθαλάσσια κωμόπολη με καταγάλανες ακτές και όμορφες αμμουδιές που αποτελεί και το πορθμείο για τον Αγιόκαμπο της Εύβοιας.
Ταφικοί κύκλοι των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων στη θέση "Φανός" η οποία ταυτίζεται με την ομηρική "Αντρώνα", μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια του έθνους. Επίσης στη Γλύφα υπάρχουν ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Αντρώνας (4ος π.Χ. αι.) και σπήλαια συνδεδεμένα με τη λατρεία της Δήμητρας.
» Μύλοι: Αξιόλογη είναι η βυζαντινή Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου με την σημαντική της συνεισφορά κατά την επανάσταση του 1821. Τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλους είναι το Κεφαλόβρυσο.
» Οικισμός Κυπαρισσώνα: Πανέμορφο θέρετρο με βυζαντινή εκκλησία, κατασκευασμένη από ογκόλιθους.
» Πελασγία: Στην περιοχή της Πελασγίας βρίσκεται το Kάστρο Κρεμαστής Λάρισας, φρούριο που οχύρωνε την πόλη των Μυρμιδόνων ή Πελασγών, το κάστρο Παραλίας Πελασγίας "Καζάρμα" στο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου, ο αρχαιολογικός χώρος "Κουμούλι" (τάφοι και μνημεία της προχριστιανικής εποχής 323 π.Χ. - 30 μ.Χ.). Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το βιότοπο της Σουβάλας, στην παραλία Πελασγίας, (τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους).

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Tο φρέσκο ψάρι της Γλύφας και της παραλίας της Πελασγίας, τα ντόπια τσίπουρα και τα μαγειρευτά ρουμελιώτικα πιάτα υπόσχονται πολλά στον επισκέπτη. H νυχτερινή ζωή της Γλύφας το καλοκαίρι και της Πελασγίας το χειμώνα, είναι έντονη στα music-bar της περιοχής.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

» Ποικίλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Δήμο Πελασγίας. Εκθέσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, παραδοσιακής και νεότερης οικοτεχνίας, παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων, ανθοκομικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, μουσικές βραδιές με χορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα.
» "Ψαράδικη Βραδιά" στο δημοτικό διαμέρισμα Γλύφας και πανηγύρι την 1η Ιουλίου (Αγίων Αναργύρων). Πανηγύρια επίσης γίνονται και στην Πελασγία στις 29 Ιουνίου, στο Βαθύκοιλο του Αγίου Πνεύματος και στους Μύλους του Αγίου Γεωργίου.
  English Version  Fore German Version visit the download section  For Italian Version visit the download section
     Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας (Ν.Ε.Τ.Π.) - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού