:: Επιστροφή στην αρχική σελίδα ::  Νομαρχία Φθιώτιδας 
 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Τ.Κ. 351 00 
 Τηλ.: 22310 57100 - Fax: 22310 57143 
 Email: info@fthiotida.gr 
 »  Λαμιέων
 »  Αγίου Γεωργίου
 »  Αγίου Κωνσταντίνου
 »  Αμφίκλειας
 »  Αταλάντης
 »  Γοργοποτάμου
 »  Δαφνουσίων
 »  Δομοκού
 »  Ελάτειας
 »  Εχιναίων
 »  Θεσσαλιώτιδας
 »  Καμένων Βούρλων
 »  Λειανοκλαδίου
 »  Μακρακώμης
 »  Μαλεσίνας
 »  Μώλου
 »  Ξυνιάδος
 »  Οπουντίων
 »  Πελασγίας
 »  Σπερχειάδας
 »  Στυλίδας
 »  Τιθορέας
 »  Υπάτης
  »  Νομός Φθιώτιδας  »  Δήμοι  »  Οπουντίων
Λάρυμνα, Μαρτίνο

Στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας ο Δήμος Οπουντίων συνδυάζει την ομορφιά του βουνού με το υπέροχο πευκόδασος αλλά και τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Έχει θαυμάσιες παραλίες, ταβέρνες με άφθονο και φρέσκο ψάρι και εξαιρετική τουριστική υποδομή.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

» Λάρυμνα: Ένα οδοιπορικό σ' αυτά τα παράλια του νομού, θα μπορούσε να ξεκινήσει από την ιστορική κωμόπολη Λάρυμνα όπου βρίσκεται ο περίφημος κυματοθραύστης που χρονολογείται μεταξύ 6ου και 4ου π.Χ.αι. Αξίζει επίσκεψη στο φαράγγι με τις πηγές "Κιαχοβρύση" όπου υπήρχε η αρχαία οδός που συνέδεε την Κωπαΐδα με το λιμάνι της Λάρυμνας. Σημαντική είναι και η αρχαία ακρόπολη με ερείπια τειχών και πύργων.
Στη Λάρυμνα υπάρχουν επίσης σημαντικοί νερόμυλοι. Aξίζει να επισκεφθεί κανείς το νησάκι στον κόλπο της Λάρυμνας όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Aγίου Nικολάου του Nέου (κτίσμα του 1493) και τον Άγιο Nικόλαο Λάρυμνας, βυζαντινό ναό στη θέση "Mεσαίος Mύλος".
» Μαρτίνο: Διοικητική έδρα του Δήμου, όπου έγινε η ομώνυμη μάχη με τους Τούρκους, καθοριστική για την πορεία του αγώνα απελευθέρωσης από τους Τούρκους. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το παλιό Δημοτικό Σχολείο του Μαρτίνου που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, αποτελώντας αξιόλογο αντιπροσωπευτικό δείγμα σχολικής αρχιτεκτονικής του 20ου αι. Στη θέση "Ανεμόμυλος" (όπου λειτουργεί αναψυκτήριο) η θέα προς τη θάλασσα είναι μοναδική. Ενδιαφέρον είναι και το παλιό χωριό Μαρτίνο ή Βουμελιταία, όπου βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Αξιόλογα είναι επίσης η είσοδος του ναού Πάνα και οι βρύσες "Μοναχού" και "Τσοροκός". Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη θαλάσσια περιοχή "Γκάτζα."

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Αξίζει ο επισκέπτης να προμηθευτεί τοπικά προϊόντα όπως: κρασί, μέλι, τυρί, τη μοναδική μυζήθρα καθώς και φρέσκα κρέατα που παράγονται στην περιοχή του δήμου. Μπορεί να γευματίσει στις ψαροταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία με τους υπέροχους ουζομεζέδες. Χαρακτηριστικά της λαϊκής τέχνης αποτελούν οι φημισμένες στην περιοχή κουβέρτες που ανάλογα με τα σχέδια και τον τρόπο κατασκευής ονομάζονταν "μαρτινέικα" ή "εξωμίταρα", "καστριέικα" ή "λαρυμνέικα". Μέχρι σήμερα ράβονται με το χειροποίητο τρόπο οι παραδοσιακές στολές.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 29/1 πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης του 1829 στο Μαρτίνο. Eορτασμός του Αγίου Νικολάου του Νέου που βρίσκεται στο νησάκι στην είσοδο της Λάρυμνας και μεταφέρονται οι προσκυνητές με βάρκες (8/9 Μαΐου).
Τον Αύγουστο στο Μαρτίνο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (ποδηλατοδρομίες, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες).
Tις Αποκριές πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις.
  English Version  Fore German Version visit the download section  For Italian Version visit the download section
     Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας (Ν.Ε.Τ.Π.) - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού