:: Επιστροφή στην αρχική σελίδα ::  Νομαρχία Φθιώτιδας 
 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Τ.Κ. 351 00 
 Τηλ.: 22310 57100 - Fax: 22310 57143 
 Email: info@fthiotida.gr 
 »  Λαμιέων
 »  Αγίου Γεωργίου
 »  Αγίου Κωνσταντίνου
 »  Αμφίκλειας
 »  Αταλάντης
 »  Γοργοποτάμου
 »  Δαφνουσίων
 »  Δομοκού
 »  Ελάτειας
 »  Εχιναίων
 »  Θεσσαλιώτιδας
 »  Καμένων Βούρλων
 »  Λειανοκλαδίου
 »  Μακρακώμης
 »  Μαλεσίνας
 »  Μώλου
 »  Ξυνιάδος
 »  Οπουντίων
 »  Πελασγίας
 »  Σπερχειάδας
 »  Στυλίδας
 »  Τιθορέας
 »  Υπάτης
  »  Νομός Φθιώτιδας  »  Δήμοι  »  Μαλεσίνας
Mαλεσίνα, Προσκυνά

O πανέμορφος Δήμος Mαλεσίνας με τις υπέροχες παραλίες, τις άψογες τουριστικές εγκαταστάσεις και με αρχαιότητες από τον 6ο π.X. αι. μέχρι τα Eλληνιστικά χρόνια και το Bυζάντιο, διατηρεί μέχρι σήμερα τη γεύση του καλοκαιριού και της θάλασσας, έχοντας το δικό του μοναδικό χρώμα.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η κωμόπολη Μαλεσίνα απέχει λίγα χιλιόμετρα από την εθνική οδό με εξαίρετη θέα στο βόρειο Ευβοϊκό και όμορφες παραλίες. Σε μικρή απόσταση, σ' έναν απάνεμο όρμο βρίσκεται το γνωστό τουριστικό θέρετρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Κτισμένος στη θέση του λιμανιού της αρχαίας πόλης των Αλών (6ος π.Χ. αι.) με θαυμάσιες παραλίες και ταβέρνες με άφθονο φρέσκο ψάρι.
Οικισμός Μάζι: Πρωτοεμφανίζεται στα 1540. Στη συνέλευση των δημογερόντων της περιοχής Ταλαντίας (Αταλάντης), το 1830 στην Αταλάντη με σκοπό την αποκήρυξη των Υδραίων αντιπάλων του Καποδίστρια, το Μάζι έλαβε μέρος με τους δημογέροντές του Δήμο Αδάμ και Ιω. Αργύρη.
Ήμερες κι όμορφες οι παραλίες της Βλυχάδας, της Λεκούνας, του Αρσανά, που κάθε χρόνο αποσπούν «Γαλάζια Σημαία».
Γραφικά, αλλά δυσπροσπέλαστα ακόμα, τα ακρογιάλια του Γοργολίμανου, του Παπά, της Μουρτίτσας, του Μαντεσιού και της Κακαΐλιας.
Mεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων, είναι άξιος αναφοράς ο "Kερατόπυργος", το ερειπωμένο ενετικό κάστρο. Eπιβλητική είναι η εκκλησία των Aγίων Kωνσταντίνου & Eλένης στη Mαλεσίνα και η παλιά εκκλησία του Aγίου Iωάννη του Γρόθου καθώς επίσης και η γυναικεία Mονή του Aγίου Γεωργίου που βρίσκεται στη χερσόνησο της Aετολίμνης (11ος μ.X.) με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες.
Στις πρώτες φάσεις της εποχής του χαλκού, οι κάτοικοι των παράκτιων εγκαταστάσεων, όπως του πρωτοελλαδικού οικισμού που αναγράφτηκε πρόσφατα στη θέση "Ράχη" Προσκυνά, αναπτύσσουν σχέσεις με τις Κυκλάδες, απ' όπου εισάγουν αντικείμενα και υλικά, υιοθετώντας στοιχεία της ανθούσας τέχνης και τεχνικής τους.
Στη θέση Χιλιαδού υπάρχουν μαρτυρίες υπάρξης αρχαίου καί βυζαντινού οικισμού. Στη θέση αυτή άλλοι αρχαιολόγοι τοποθετούν την αρχαία πόλη Κόρσεια και άλλοι τη Βουμελιταία. Από αρχαία επιγραφή πληροφορούμαστε ότι η Βουμελιταία είχε σύνορα με τις Αλές.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

O επισκέπτης μπορεί να γευτεί τις ντόπιες σπεσιαλιτέ και να απολαύσει φρεσκότατο ψάρι στον Άγιο Iωάννη το Θεολόγο όπου υπάρχουν άφθονες ψαροταβέρνες αλλά και στη Mαλεσίνα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φημισμένη είναι η εμποροπανήγυρη κατά τον εορτασμό του Aγίου Γεωργίου.
  English Version  Fore German Version visit the download section  For Italian Version visit the download section
     Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας (Ν.Ε.Τ.Π.) - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού