:: Επιστροφή στην αρχική σελίδα ::  Νομαρχία Φθιώτιδας 
 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Τ.Κ. 351 00 
 Τηλ.: 22310 57100 - Fax: 22310 57143 
 Email: info@fthiotida.gr 
 »  Λαμιέων
 »  Αγίου Γεωργίου
 »  Αγίου Κωνσταντίνου
 »  Αμφίκλειας
 »  Αταλάντης
 »  Γοργοποτάμου
 »  Δαφνουσίων
 »  Δομοκού
 »  Ελάτειας
 »  Εχιναίων
 »  Θεσσαλιώτιδας
 »  Καμένων Βούρλων
 »  Λειανοκλαδίου
 »  Μακρακώμης
 »  Μαλεσίνας
 »  Μώλου
 »  Ξυνιάδος
 »  Οπουντίων
 »  Πελασγίας
 »  Σπερχειάδας
 »  Στυλίδας
 »  Τιθορέας
 »  Υπάτης
  »  Νομός Φθιώτιδας  »  Δήμοι  »  Ξυνιάδος
Άγ. Γεώργιος, Άγ. Στέφανος, Κορομηλιά, Μακρυρράχη, Ξυνιάδα, Ομβριακή, Παναγιά, Περιβόλι

Οι φιλόξενοι άνθρωποι αυτού του τόπου αναβιώνουν μέχρι και σήμερα παλιά ήθη και έθιμα μιας άλλης εποχής.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Nοτιοδυτικά του Δομοκού και δυτικά της Mελιταίας, κοντά στην όχθη της (άλλοτε) λίμνης Ξυνιάδας και πάνω σε βραχώδη νησίδα, τοποθετείται η αρχαία "Ξυνία" ή "Ξυνιάς". Tο όνομά της σύμφωνα με τη μυθολογία οφείλει στις ξυνιάδες Nύμφες που κατέβαιναν από τα γύρω δασωμένα βουνά για να λουστούν στα νερά της λίμνης.
» Αγιος Στέφανος: Το μνημείο των 106 πεσόντων που εκτελέστηκαν από τους γερμανούς.
» Ξυνιάδα: Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Ελεούσης, με επισκέπτες απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Αξιόλογη επίσης είναι και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1760 μ.Χ. Το μνημείο των τριακοσίων πεσόντων οπλαρχηγών του '21, χρονολογείται από το 1832.
» Κορομηλιά: Ο αρχαιολογικός χώρος "Νησί", στον οποίο σώζονται τα κυκλώπεια τείχη.
» Μακρυρράχη: Σημαντικά είναι τα λουτρά Δρανίστας - Καΐτσας που βρίσκονται σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό και πολύ κοντά στο φράγμα του Σμοκόβου, καθώς και το υπέροχο δάσος από δρυς, έκτασης 20.000 στρεμ.
» Ομβριακή: Η διοικητική έδρα του δήμου όπου ο επισκέπτης συναντά το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. Αξιόλογος είναι ο πέτρινος υδραύλακας και η πέτρινη δεξαμενή.
» Περιβόλι: Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το νερόμυλο κατασκευής του 1800.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Nτόπια κρεατικά και πίτες είναι τα χαρακτηριστικά εδέσματα που μπορεί να γευτεί ο επισκέπτης των χωριών, σε αυθεντικά οινομαγειρεία και ταβέρνες. Συνοδός του πάντα το καλό κρασί και το μεράκι των ανθρώπων που μαγειρεύουν.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο Δήμο Ξυνιάδος κατά το διάστημα 8 έως 15 Αυγούστου "ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ξυνιάδος" και ο "Σύλλογος Γυναικών Ξυνιάδος" διοργανώνουν μουσικοχορευτικές, θεατρικές, εικαστικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις (διαγωνισμός πίτας, ψαρέματος, φωτογραφίας κλπ.). Επίσης στη Μακρυρράχη γίνεται διαγωνισμός Σκακιού - Πιγκ Πογκ - Μπάσκετ, Φουστανέλας & Αγώνας Δρόμου με κατάληξη τη Ρεμπέτικη Βραδιά.
Γνωστά είναι τα "Δραγούμια" στη Mακρυρράχη, όπου αναβιώνουν τα παλιά έθιμα και οι χοροί, ενώ σερβίρονται παραδοσιακές πίτες.
Πανηγύρια γίνονται στον Άγιο Γεώργιο (8/9 Μαΐου), στην Ξυνιάδα (2/3 Μαΐου), (20/21 Ιουνίου) και (8/15 Αυγούστου), στην Κορομηλιά (19/20 Ιουλίου), στον Άγιο Στέφανο (16/17 Ιουλίου), στο Περιβόλι (20/21 Μαΐου) και Αγίου Πνεύματος, στη Μακρυρράχη (25/26 Ιουλίου) και (1/10 Αυγούστου). Στην Παναγιά (22/23 Αυγούστου), στην Ομβριακή (1/2 Μαΐου) και (13/14 Σεπτεμβρίου).
  English Version  Fore German Version visit the download section  For Italian Version visit the download section
     Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας (Ν.Ε.Τ.Π.) - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού