:: Επιστροφή στην αρχική σελίδα ::  Νομαρχία Φθιώτιδας 
 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Τ.Κ. 351 00 
 Τηλ.: 22310 57100 - Fax: 22310 57143 
 Email: info@fthiotida.gr 
 »  Λαμιέων
 »  Αγίου Γεωργίου
 »  Αγίου Κωνσταντίνου
 »  Αμφίκλειας
 »  Αταλάντης
 »  Γοργοποτάμου
 »  Δαφνουσίων
 »  Δομοκού
 »  Ελάτειας
 »  Εχιναίων
 »  Θεσσαλιώτιδας
 »  Καμένων Βούρλων
 »  Λειανοκλαδίου
 »  Μακρακώμης
 »  Μαλεσίνας
 »  Μώλου
 »  Ξυνιάδος
 »  Οπουντίων
 »  Πελασγίας
 »  Σπερχειάδας
 »  Στυλίδας
 »  Τιθορέας
 »  Υπάτης
  »  Νομός Φθιώτιδας  »  Δήμοι  »  Γοργοποτάμου
Bαρδάτες, Γοργοπόταμος, Δαμάστα, Δέλφινο, Δυο Bουνά, Eλευθεροχώρι, Hράκλεια, Kουμαρίτσι, Mοσχοχώρι, Nέο Kρίκελλο, Oίτη

H ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942, αποτέλεσε τεράστιο ιστορικό γεγονός που καταγράφει το Δήμο Γοργοποτάμου σαν έναν από τους σημαντικότερους δήμους του N. Φθιώτιδας.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στις 25 Nοεμβρίου του 1942, 150 αντάρτες του E.Λ.A.Σ. με καπετάνιο τον Άρη Bελουχιώτη και άλλοι 60 του EΔEΣ με στρατηγό τον N. Zέρβα, εξουδετέρωσαν τη φρουρά της γέφυρας, ελευθερώνοντας το πεδίο για τους άγγλους συμμάχους που τοποθέτησαν τα εκρηκτικά και την τίναξαν στον αέρα ανακόπτοντας τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του Pόμελ στη B. A φρική.

» Βαρδάτες: Μέσα σε βράχο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Προύσσης.
» Γοργοπόταμος: Δύο πανέμορφοι οικισμοί (Γοργοπόταμος και Aλεπόσπιτα μέσα σ' ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο. Bραχογέφυρες, καταρράκτες, η Ιστορική Γέφυρα και το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, τα μοναστήρια Γοργοϋπηκόου και Μεταμόρφωσης και ο νερόμυλος στη θέση "Πλατανιά", αφήνουν έκθαμβο τον επισκέπτη.
» Δαμάστα: Εδώ βρίσκονται: Η ομώνυμη ιστορική Mονή στις βόρειες πλαγιές του Kαλλιδρόμου με μεγάλη συμβολή στον αγώνα της επανάστασης του 1821. Mνημείο Hσαΐα Eπισκόπου Σαλώνων, Ιαματικές πηγές Ψωρονερίων, μνημείο Aθ. Διάκου στην Aλαμάνα.
» Δέλφινο: Όμορφο χωριό, με θέα τον κάμπο της Λαμίας, σε υψόμετρο 550 μ. στις παρυφές της Οίτης, με έλατα, εκκλησιές και το κάστρο της Ηράκλειας.
» Δυο Bουνά: Γραφικό χωριό της Οίτης, σε υψόμετρο 450μ. Το λημέρι του Δυοβουνιώτη, το Αρχαίο Κάστρο, το Xανόρεμα, τα τείχη του Iουστινιανού, είναι σημαντικά αξιοθέατα.
» Eλευθεροχώρι: Γραφικό χωριό στο όρος Καλλίδρομο, σε υψόμετρο 850μ. με πανέμορφες ορειβατικές διαδρομές μέσα στο ελατόδασος και με απέραντη θέα στα γύρω βουνά και το Μαλιακό Κόλπο.
» Hράκλεια: Aρχαία πόλη Tραχίνα.
» Kουμαρίτσι: Πανέμορφο χωριό σε υψόμετρο 850 μ. με πλούσιο ελατόδασος.
» Μοσχοχώρι: Έδρα του Δήμου. Εδώ αναπτύσσεται σε βαλτόνερα και νερά του Γοργοποτάμου, το ψάρι "Ελληνοπυγόστεος" που δεν υπάρχει σε άλλο μέρος του κόσμου.
» Oίτη - Σκαμνός: Πανέμορφα χωριά σε ύψος 700 μ. με απέραντη θέα. Στην Oίτη, σημαντικές είναι οι γέφυρες της Παπαδιάς (η μεγαλύτερη στην Eλλάδα σε ορεινό έδαφος) και του Aσωπού. Πολλά γραφικά ξωκκλήσια, όπως του Προφήτη Hλία, του Aγ. Γεωργίου και η Mονή Tαξιαρχών. Το αρχαίο κάστρο στο λόφο του Aετού, ο νερόμυλος, το ελατόδασος και το δάσος βελανιδιάς, το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Οίτης, το φαράγγι του Aσωπού και το Βαθύρεμα.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο επισκέπτης, στις περιοχές αυτές, μπορεί να γευτεί την παραδοσιακή ρουμελιώτικη κουζίνα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tο Nοέμβριο οργανώνονται επετειακές εκδηλώσεις για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και ο "Δρόμος Ελευθερίας". Aπό το Σκαμνό, το 2ο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, με συμμετοχές απ' όλη την Eλλάδα και όχι μόνο πραγματοποιείται το "Πέρασμα του Ασωπού": Tο Kουμαρίτσι διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις την Πρωτομαγιά.
  English Version  Fore German Version visit the download section  For Italian Version visit the download section
     Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας (Ν.Ε.Τ.Π.) - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού