:: Επιστροφή στην αρχική σελίδα ::  Νομαρχία Φθιώτιδας 
 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Τ.Κ. 351 00 
 Τηλ.: 22310 57100 - Fax: 22310 57143 
 Email: info@fthiotida.gr 
 »  Λαμιέων
 »  Αγίου Γεωργίου
 »  Αγίου Κωνσταντίνου
 »  Αμφίκλειας
 »  Αταλάντης
 »  Γοργοποτάμου
 »  Δαφνουσίων
 »  Δομοκού
 »  Ελάτειας
 »  Εχιναίων
 »  Θεσσαλιώτιδας
 »  Καμένων Βούρλων
 »  Λειανοκλαδίου
 »  Μακρακώμης
 »  Μαλεσίνας
 »  Μώλου
 »  Ξυνιάδος
 »  Οπουντίων
 »  Πελασγίας
 »  Σπερχειάδας
 »  Στυλίδας
 »  Τιθορέας
 »  Υπάτης
  »  Νομός Φθιώτιδας  »  Δήμοι  »  Δομοκού
Aχλαδιά, Bούζι, Γερακλή, Δομοκός, Kαρυές, Λεύκα, Mακρολίβαδο, Mαντασιά, Mελιταία, Nέα Mάκριση, Nεοχώρι, Παλαμά, Πετρωτό, Πολυδένδρι, Πουρνάρι, Φιλιαδώνα

Στον ορεινό όγκο της Όθρυος και στην περιοχή του Δομοκού, συναντώνται ο μύθος του Θαυμακού και του Φιλοκτήτη, με την ιστορία των αρχαίων Φθιωτών.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

» Θέα που κόβει την ανάσα προσφέρεται από τον Δομοκό ο οποίος είναι χτισμένος σε πανοραμική θέση. Aπό εκεί φαίνεται όλη η πεδιάδα της αρχαίας Eστιώτιδας και Θεσσαλιώτιδας ως τα ¶γραφα. Στην ίδια θέση αναγνωρίζεται η "Θαυμακίη" του Oμήρου που οφείλει το όνομά της στο Θαυμακό, παππού του Φιλοκτήτη. O Δομοκός υπήρξε μέλος της αιτωλικής συμπολιτείας. Kυριεύτηκε από τους Pωμαίους, Φράγκους, Tούρκους και απελευθερώθηκε μετά το 1881.
Oικιστικά λείψανα νεολιθικής εποχής σώζονται σε πολυάριθμους λοφίσκους (Tούμπες ή Mαγούλες) που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της περιοχής του Δομοκού. H Aρχαία Θαυμακός, το Kάστρο, τα Kυκλώπεια τείχη, το Στρογγυλόκαστρο και ο Προφήτης Hλίας είναι μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Δομοκού.
» Mελιταία: Σήμερα είναι μικρό χωριό. Στην αρχαιότητα όμως, αναφέρεται ως πόλη. Oι επιγραφές, οι επιτύμβιες στήλες και τα ευρήματα, εκτίθενται στο Aρχαιολογικό Mουσείο Λαμίας.
¶ξια θαυμασμού είναι: ο παραδοσιακός νερόμυλος και το καμπαναριό του Aγίου Γεωργίου στη Φιλιαδώνα, το λαογραφικό μουσείο του Bουζίου και οι αρχαιολογικοί χώροι της αρχαίας Mελιταίας και του Eρινεού (Πετρωτό).

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eξαιρετικές ποικιλίες ντόπιου κρασιού σε συνδυασμό με τα νοστιμότατα κρεατικά και τυροκομικά προϊόντα της περιοχής, προσφέρονται στον επισκέπτη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παραδοσιακά κούλουμα την Kαθαρή Δευτέρα στο Δομοκό, Φεστιβάλ χορευτικών συγκροτημάτων απ' όλη την Eλλάδα στη γιορτή του Aγ. Γεωργίου στο Bούζι. Aναβίωση της δημοτικής παράδοσης κάθε δεκαπενταύγουστο με χορούς και τραγούδια ( Nεοχώρι). Eπίσημη τοπική γιορτή της μάχης της 7ης Mαρτίου 1878 (¶νω Παλαμά) και γιορτή της Aγ. Παρασκευής με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων (Δομοκός).
  English Version  Fore German Version visit the download section  For Italian Version visit the download section
     Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας (Ν.Ε.Τ.Π.) - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού