:: Επιστροφή στην αρχική σελίδα ::  Νομαρχία Φθιώτιδας 
 Πλατεία Ελευθερίας, Λαμία, Τ.Κ. 351 00 
 Τηλ.: 22310 57100 - Fax: 22310 57143 
 Email: info@fthiotida.gr 
 »  Λαμιέων
 »  Αγίου Γεωργίου
 »  Αγίου Κωνσταντίνου
 »  Αμφίκλειας
 »  Αταλάντης
 »  Γοργοποτάμου
 »  Δαφνουσίων
 »  Δομοκού
 »  Ελάτειας
 »  Εχιναίων
 »  Θεσσαλιώτιδας
 »  Καμένων Βούρλων
 »  Λειανοκλαδίου
 »  Μακρακώμης
 »  Μαλεσίνας
 »  Μώλου
 »  Ξυνιάδος
 »  Οπουντίων
 »  Πελασγίας
 »  Σπερχειάδας
 »  Στυλίδας
 »  Τιθορέας
 »  Υπάτης
  »  Νομός Φθιώτιδας  »  Δήμοι  »  Αταλάντης
Aταλάντη, Έξαρχος, Kαλαπόδι, Kυπαρίσσι, Kυρτώνη (Κολάκα), Mεγαπλάτανος, Tραγάνα

Ακολουθώντας την εθνική οδό, ο επισκέπτης συναντά το Δήμο Αταλάντης και απέναντι στα ήσυχα νερά του Οπουντίου κόλπου, το ιστορικό τρίκορφο νησί Tαλαντονήσι. Στην παραλία του, τη Σκάλα Αταλάντης, μπορεί να απολαύσει την καθαρή θάλασσα του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και τα φρεσκότατα ψάρια της.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

» Αταλάντη: Κατά τη μυθολογία η Αταλάντη, ήταν μια παρθενική αυστηρή μορφή που θύμιζε την Άρτεμη. Μεγαλώνοντας στα πυκνά δάση αφιέρωσε όλη τη ζωή της στο κυνήγι. Ήταν η πιο γρήγορη από τους θνητούς και κανείς δε μπορούσε να την ξεπεράσει στο τρέξιμο. Προστάτιδά της ήταν η ελαφήβολος Άρτεμις και ο Απόλλωνας. Το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, το ξωκκλήσι του Οσίου Σεραφείμ, η βυζαντινή εκκλησία Χαμαιθανάση, ο Άγιος Αθανάσιος - έδρα της παλαιάς Επισκοπής, οι βρύσες της Μποδοβάτσας και το παλιό νεκροταφείο των Μακεδόνων, είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα.
» Έξαρχος: Σημαντικός ο αρχαιολογικός χώρος της Υάμπολης και των Αβών.
» Καλαπόδι: Ναός του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος Ελαφηβόλου, του οποίου η ιστορία αρχίζει από τη μυκηναϊκή εποχή. Έγιναν αλλεπάλληλες καταστροφές και ανοικοδήσεις μέχρι τα χρόνια του Θεοδοσίου.
» Κυπαρίσσι: Το σπίτι του Οσίου Δαυίδ και γραφικά ξωκκλήσια.
» Κυρτώνη: Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον πύργο της Κολάκας και την πανάρχαια βρύση "Καμίνι". Η θέα είναι μοναδική. Στην τοποθεσία "Καμινάκι" υπάρχει βράχος με εικονοστάσι που κοντά του αναβλύζει γλυφό παγωμένο νερό με ιαματικές ιδιότητες (για δυσεντερία).
» Μεγαπλάτανος: Αρχαιολογικός χώρος νεκροταφείου.
» Τραγάνα: Εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής με βυζαντινής τεχνοτροπίας εικόνες. Στην παραλία το νησάκι "Μήτρος" που κατά τη διάρκεια της παλίρροιας ενώνεται με τη στεριά.
» Ταλαντονήσι: Μικρό νησί που προσφέρεται για κυνήγι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το φρέσκο ψάρι αποτελεί παράδοση στις παραλιακές ψαροταβέρνες που διαθέτει η Σκάλα Αταλάντης. Εστιατόρια, ουζερί και ταβέρνες μπορεί επίσης να βρει ο επισκέπτης καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στην κωμόπολη της Αταλάντης και στα δημοτικά διαμερίσματά της.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο δήμο κάθε χρόνο διοργανώνονται: το Xορωδιακό Φεστιβάλ με συμμετοχή χορωδιών απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας, το Καρναβάλι - Κούλουμα, η Γορτή της Σαρδέλας και η Γιορτή Κρασιού.
  English Version  Fore German Version visit the download section  For Italian Version visit the download section
     Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας (Ν.Ε.Τ.Π.) - Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού